Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα ρούχα μας;

    Ένα ρούχο στεγνού καθαρίσματος όπως είναι τα κοστούμια, ταγέρ, φούστες κ.ά, πρέπει να καθαρίζεται μετά από 5 - 10 φορές που το έχουμε φορέσει ή 1 - 2 φορές το χρόνο αν μένει στη ντουλάπα. Τα παλτά πρέπει να καθαρίζονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου και πάλι πριν από την αποθήκευση.

    Ένα σακάκι ή ένα παλτό απέχει μόλις μια σπιθαμή από τη μύτη μας όταν το φοράμε. Τα ρούχα απορροφούν σκόνη και καυσαέριο συνεχώς, όπως το σφουγγάρι απορροφά το νερό.


    Ένα φρεσκο-καθαρισμένο ρούχο είναι πιο μαλακό και αφράτο από ένα ρούχο που έχει μείνει αρκετό καιρό χωρίς καθάρισμα. Αυτή η διαφορά είναι εξαιτίας της σκόνης και του καυσαερίου. Ένα έμπειρο χέρι μπορεί να καταλάβει αυτή τη διαφορά. Έτσι, λοιπόν, όταν φοράμε ένα ρούχο που δεν έχει καθαριστεί, μοιραία έχουμε πολύ κοντά στο αναπνευστικό μας σύστημα, στη μύτη και το στόμα μας, μια πηγή σκόνης και καυσαερίου.


Ένα ρούχο υγρού καθαρίσματος:

 

 • Τζιν: Μετά από 4 - 5 φορεσιές. Το καλό με τα τζιν παντελόνια είναι ότι μπορούμε να τα φορέσουμε πάνω από μια ή δύο φορές και να την βγάλουμε καθαρή. Καλό είναι να τα πλένουμε ανάποδα και να χρησιμοποιούμε κρύο νερό, για να αντέξουν περισσότερο. Αν πάλι είναι ελαστικά τζιν και φεύγει η ελαστικότητα τους όσο τα φοράμε, καλό είναι να τα πλένουμε μετά από μια - δύο φορές που θα τα φορέσουμε, για να μην σακουλιάσουν τα "γόνατα".

 • Πουκάμισα μετά από κάθε χρήση.

 • Σουτιέν: Αφού το φορέσουμε 3 με 4 φορές. Άλλωστε τα σουτιέν δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τις μασχάλες μας και επομένως μπορούν να αντέξουν περισσότερες φορές χωρίς να πλυθούν. Καλό είναι όμως να τα φοράμε εναλλάξ με τις μέρες, αφήνοντας έτσι ένα κενό 24 ωρών τουλάχιστον ανάμεσα στις φορές που το φοράμε. Εξαίρεση αποτελούν όσες ιδρώνουν πάρα πολύ. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να τα πλένουμε καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα απαλό απορρυπαντικό, ιδανικά αυτό για τα μωρουδιακά.

 • Παντελόνια: Μετά από 4-5 φορεσιές. Ειδικά αν πρόκειται για τα παντελόνια που φοράμε στο γραφείο, μπορούν να αντέξουν αρκετές μέρες, αρκεί μόλις επιστρέψουμε σπίτι να τα βγάλουμε αμέσως. Αν έχουμε σετ με σακάκι θα πρέπει να τα πλένουμε μαζί (ή να τα πηγαίνουμε στο καθαριστήριο) έτσι ώστε να μην αλλάξουν χρώμα ξεχωριστά. Τα σακάκια από την άλλη μπορούμε να τα φορέσουμε λίγο περισσότερο. Βέβαια να ξέρετε ότι πολλές μυρωδιές τείνουν να μένουν στα σακάκια, γι' αυτό καλό είναι να τα αερίζετε πριν τα επιστρέψετε στην ντουλάπα σας. Επίσης, ανάλογα με τον άνθρωπο, μπορεί να χρειαστεί να τα πλύνετε πιο σύντομα, Γι' αυτό θα πρέπει να τσεκάρετε συχνά, τον γιακά και τις μανσέτες για δείγματα ιδρώτα.

 • Σορτς : Αφού τα φορέσετε 2-3 φορές. Προσοχή όμως, γιατί τα ανοιχτόχρωμα ρούχα έχουν την τάση να προδίδουν τους λεκέδες.

 • Πιτζάμες -Νυχτικά: Μετά από 3-4 φορές και πάντα ανάλογα με το πόσο και αν ιδρώνουμε όταν κοιμόμαστε. Μπορείτε να επιμηκύνετε αυτή την διάρκεια, αν έχετε την συνήθεια να κάνετε ένα ντουζάκι το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

 • Φούστες: Μπορούν να αντέξουν μέχρι και 5 φορεσιές. Tip: Αν έχετε στεγνωτήριο, μπορείτε να τις βάζετε μετά από 2 φορές που τις έχετε φορέσει και να τις ανανεώνετε έτσι για περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, τα λευκά ρούχα όπως είπαμε προδίδουν τους λεκέδες ενώ τα ευαίσθητα υφάσματα και τα μεταξωτά θα πρέπει να πλένονται με τα κατάλληλα απορρυπαντικά, μετά από κάθε φορά που τα φοράμε.

 • Μαγιό: Το σημαντικότερο αξεσουάρ του καλοκαιριού... Το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας θα μας καταστρέψουν αργά ή γρήγορα το αγαπημένο μας μαγιό. Μετά από κάθε επίσκεψη στην θάλασσα, πλένουμε τα μαγιό με ένα απορρυπαντικό για τα ευαίσθητα και τα απλώνουμε να στεγνώσουν όσο καλύτερα γίνεται. Αν έχουν ευαίσθητα χρώματα, καλό είναι να αποφεύγουμε να τα απλώνουμε απευθείας στον ήλιο. Μπορεί να στεγνώνουν πιο γρήγορα αλλά τα χρώματα τους γρήγορα θα ξεθωριάσουν. Δεν τα αποθηκεύουμε βρεγμένα.

 • Μπλούζες και φορέματα: Μπορούμε να τα φορέσουμε 1-3 φορές μέχρι να τα πλύνουμε. Προσοχή θα πρέπει να δείξουμε με τα αποσμητικά, γιατί έχουν την τάση να λεκιάζουν τα ρούχα  μας. Αν πάλι πρόκειται για κάποιο καλό σας φόρεμα, είναι καλό να το στέλνετε στο καθαριστήριο μετά από κάθε φορά που το έχετε φορέσει.

 • T-shirts : Κάθε φορά που τα φοράμε. Θα πρέπει να τους συμπεριφέρεστε σαν να ήταν εσώρουχα. Ειδικά αν είναι ελαστικά και στενά στην εφαρμογή τους. Ο ιδρώτας και τα δέρμα μας αφήνουν το στίγμα τους στα μπλουζάκια μας.

       Φυσικά, υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ,αλλά όλα αυτά δεν ισχύουν αν χύσετε καφέ στην μπλούζα σας, έχετε μελάνι στο πουκάμισο σας ή φορέσει μπλουζάκι πόλο για ένα μικρό παιχνίδι πρωταθλήματος σε μια καυτή ημέρα.


      Βοηθάμε τους πελάτες μας προσφέροντας καθαρισμό σε ποιότητα και σε προσιτή τιμή.

Έχετε κάποιες προτάσεις για την αποθήκευση εκτός εποχής ρούχα μου;

     Δεδομένου των αλλαγών θερμοκρασίας, οι περισσότεροι από εμάς κάνουν την εξαμηνιαία αλλαγή της ντουλάπας . Πριν αλλάξετε τα ρούχα σας, υπάρχουν μερικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

     Καθαρίστε όλα τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε. Ποτέ να μην αποθηκεύετε βρώμικα ρούχα.

     Προσοχή!!! Λεκέδες προσελκύουν έντομα


     Χρησιμοποιήστε καλή σφράγιση, σε αδιάβροχα δοχεία για την πρόληψη της μούχλας.
Αν χρειάζεστε αλλαγές ή εργασίες επισκευής ,να γίνουν πριν από την αποθήκευση του ενδύματος.  Πριν την αποθήκευση δώστε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε.

Τι πρέπει να κάνω με όλες τις συρμάτινες κρεμάστρες;

      Γνωρίζετε ότι 3,5 δισεκατομμύρια κρεμάστρες καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο; Ως καθαριστήριο, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση κρεμάστρας, αλλά παρακαλώ μην τα πετάτε. Αντ 'αυτού, επιστρέψτε τες στο ΚΕΝΤΑΚΥ για επαναχρησιμοποίηση. Επίσης τα καταστήματά μας έχουν ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για κρεμάστρες.

Τι προκαλεί σε διάφορα σημεία καφέ κηλίδες στα πουκάμισα μου;

     Κίτρινοι, μαύροι και καφέ λεκέδες μπορεί να εμφανίζονται στα ενδύματα που αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

     Αόρατοι λεκέδες μπορούν να αποχρωματίσουν ή να μαυρίζουν με τον χρόνο μέσω της οξείδωσης. Φανταστείτε να πέσει μπύρα σε λευκό t-shirt. Όταν στεγνώσει η περιοχή δεν θα είναι σε θέση να δείτε τον λεκέ. Αν αφήσετε το στίγμα για μία εβδομάδα, μπορεί να φαίνεται χλωμό κίτρινο. Μετά από ένα μήνα, ο ίδιος λεκές μπορεί να εμφανιστεί μαύρος. Έξι μήνες αργότερα, μπορεί να είναι καφετί ο λεκές.

Γιατί να χρησιμοποιούμε μαλακτικό;

     Μια συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι τα μαλακτικά, απλά κάνουν τα ρούχα μαλακά και ευωδιαστά. Στην πραγματικότητα, κάνουν πολλά περισσότερα:

  1. Μειώνουν το στατικό ηλεκτρισμό, ειδικά στις συνθετικές ίνες, και έτσι δεν αισθάνεστε αυτό το περίεργο αίσθημα στενότητας.
  2. Μειώνουν το τσαλάκωμα, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερο σιδέρωμα!
  3. Μειώνουν το χρόνο στεγνώματος, οπότε μειώνεται η χρήση του στεγνωτήριου και εξοικονομείται ενέργεια.

Τα ρούχα μου έχουν υπολείμματα απορρυπαντικού, τι να κάνω;

      Αν τα ρούχα σας έχουν υπολείμματα απορρυπαντικού όταν τα βγάζετε από το πλυντήριο σημαίνει ότι το απορρυπαντικό σας δεν διαλύθηκε σωστά κατά την πλύση, πιθανόν λόγω υπερφόρτωσης του πλυντηρίου ή επειδή χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού από το κανονικό.

     Ξαναπλύνετε τα ρούχα σας με σκέτο νερό και βάλτε λιγότερα ρούχα στο πλυντήριο.

Τι να κάνω για να μη μυρίζουν άσχημα οι κάλτσες μου;

     Οι κάλτσες είναι πηγή άσχημων μυρωδιών. Για να τις κάνετε και πάλι φρέσκες και ευωδιαστές, πλύνετέ τις κανονικά και έπειτα αναμίξτε μια κούπα λευκό ξύδι με 4,5 λίτρα νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Στίψτε τις καλά και αφήστε τις να στεγνώσουν.

Το αγαπημένο μου μπλουζάκι μίκρυνε…..!!

    Εάν το αγαπημένο σας φούτερ έχει πλέον παιδικό μέγεθος, υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα: πλύθηκε σε λάθος πρόγραμμα, χρησιμοποιήσατε λάθος απορρυπαντικό, πλύθηκε σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία ή έπρεπε να έχει πλυθεί στο χέρι.

    Πριν το πετάξετε, υπάρχουν ένα-δυο πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το σώσετε. Όσο είναι ακόμα νωπό, τραβήξτε προσεκτικά το πάνω μέρος, τα μανίκια και το κάτω μέρος για να το επαναφέρετε στο σωστό μέγεθος. Ορισμένα υλικά, όπως η βισκόζη, μαζεύουν στο πλύσιμο αλλά μπορούν να ανοίξουν λίγο κατά το στέγνωμα και έτσι το ρούχο να αποκτήσει και πάλι το κανονικό του μέγεθος. Μπορεί να μην έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες!

Γιατί τα ρούχα μου είναι σκληρά μετά το πλύσιμο;

     Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η πιθανότερη αιτία για τα σκληρά ή άκαμπτα ρούχα είναι η λανθασμένη δοσολογία. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο πλύσιμο, πρέπει να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες.

    Εάν χρησιμοποιήσετε πολύ μικρή ποσότητα προϊόντος, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά δραστικά συστατικά για να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα του νερού, γεγονός που επηρεάζει τη μαλακότητα των ινών. Αυτό μπορεί να είναι επίσης συνέπεια κακού γενικά πλυσίματος.

  1. Εάν χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα προϊόντος, μπορεί να συσσωρευτεί απορρυπαντικό στις ίνες και να τις κάνει σκληρές.
  2. Φροντίστε, επίσης, να μην υπερφορτώνετε το πλυντήριό σας, ειδικά με βαριά, βαμβακερά ρούχα, όπως τζιν ή πετσέτες, τα οποία απορροφούν πολύ νερό (εάν υπερφορτώσετε το πλυντήριο, το προϊόν δεν θα διαλυθεί εύκολα και κατά συνέπεια μπορεί να υπάρξουν υπολείμματα αδιάλυτης σκόνης πάνω στα ρούχα σας). Εάν γεμίσετε υπερβολικά το πλυντήριο, τα ρούχα δεν μπορούν να αναδευτούν όπως πρέπει με αποτέλεσμα να μην καθαρίσουν όπως πρέπει. Τέλος, θα διαπιστώσετε πιθανότατα ότι εάν η ποσότητα των ρούχων είναι πολύ μεγάλη για το πλυντήριο, τα ρούχα δεν θα ξεπλυθούν καλά και θα έχουν μια "σαπουνώδη" αίσθηση. Όταν στεγνώσουν, τα ρούχα αυτά θα είναι αρκετά σκληρά.
  3. Το στέγνωμα των ρούχων στο στεγνωτήριο, π.χ. των πετσετών, μπορεί να βοηθήσει, καθώς η διαδικασία αυτή διαχωρίζει τις ίνες και κάνει τα ρούχα πιο μαλακά.

Πώς γίνονται τα ατυχήματα;

    Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα συμβαίνουν ως εξής:

    Αντιδραστικές βαφές – Οι βαφές αυτές δεν είναι σταθερές όταν έρχονται σε επαφή με απορρυπαντικά που περιέχουν λευκαντικό, οπότε μπορεί να "τρέξουν" και να βάψουν άλλα ρούχα. Τα απορρυπαντικά που περιέχουν λευκαντικό με οξυγόνο προκαλούν επίσης το ξεθώριασμα των χρωμάτων.

    Διαρροή από άμεσες βαφές Ορισμένες βαφές μπορούν να βγάλουν χρώμα από ένα συγκεκριμένο ρούχο στην πλύση, ακόμα και αν το νερό είναι κρύο ή χλιαρό.

 

 

 

Top