Δικές μας προτάσεις...

Αποφεύγετε να πλένετε αν το πλυντήριο δεν είναι γεμάτο
Έχουμε όλοι βρεθεί σε αυτήν τη θέση – θέλουμε να φορέσουμε κάποια συγκεκριμένη μπλούζα ή ένα παντελόνι και είναι λερωμένα. Έτσι τα βάζουμε στο πλυντήριο και τα πλένουμε μόνα τους. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των πλυντηρίων δεν μπορούν να ρυθμίσουν την ενέργεια που καταναλώνουν σύμφωνα με την ποσότητα των ρούχων που πλένουν, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά καταναλώνετε την ίδια ποσότητα νερού και ηλεκτρικού σαν να ήταν γεμάτο το πλυντήριο. Γιατί λοιπόν να μην προσθέσετε μερικά ακόμα ρούχα ώστε να γεμίσει το πλυντήριο ;
Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα καθώς με την ίδια ποσότητα ενέργειας καθαρίζονται περισσότερα ρούχα.

Ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας
Η ποσότητα του απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε ανά πλύσιμο εξαρτάται από τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή σας και από το πόσο λερωμένα είναι τα ρούχα σας. Ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία, θα είστε σίγουροι ότι παίρνετε τα καλύτερα αποτελέσματα βοηθώντας συγχρόνως το περιβάλλον. Καθώς οι παραγωγοί απορρυπαντικών προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τα προϊόντα τους, αυτές οι οδηγίες μπορεί να αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Μία τέτοια περίπτωση είναι τα πιο συμπυκνωμένα απορρυπαντικά πλυντηρίου. Επομένως σιγουρευτείτε ότι ελέγχετε τακτικά τον πίνακα οδηγιών δοσολογίας στη συσκευασία, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια μάρκα.
Μπορείτε να βρείτε πόσες πλύσεις μπορείτε να κάνετε με το απορρυπαντικό σας, μέσα στο εικονίδιο με το «καλάθι» που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά κάθε συσκευασίας. Το εικονίδιο αναγράφει τον αριθμό των πλύσεων για ρούχα μέτρια λερωμένα και για νερό μέτριας σκληρότητας. Να συμβουλεύεστε πάντα τις οδηγίες δοσολογίας για λεπτομερή καθοδήγηση.

Πλένετε σε χαμηλή θερμοκρασία
Πολλοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι για να καθαρίσουν καλά τα ρούχα είναι απαραίτητες οι υψηλές θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα σημερινά απορρυπαντικά ήδη αποδίδουν καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες και εγγυώνται ένα καθαρό αποτέλεσμα. Το πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση είναι απαραίτητη και μπορείτε να αποφύγετε. Γιατί λοιπόν να μην σας γίνει συνήθεια να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα (20°, 30°,40°) ανάλογα με τα ρούχα που πλένετε? Μπορείτε να εξοικονομήσετε +/- 50% ενέργεια, CO2 και να μειώσετε σημαντικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Μην πετάξετε τη συσκευασία – ανακυκλώστε ή ξαναγεμίστε την...
Όλοι γνωρίζουμε ότι για τις συσκευασίες χρησιμοποιούνται φυσικοί ή/και συνθετικοί πόροι. Γι' αυτό σας προτείνουμε να κρατάτε τις μόνιμες ή επαναπληρούμενες συσκευασίες και να αγοράζετε ανταλλακτικές συσκευασίες, όταν υπάρχουν διαθέσιμες.
Αυτό σημαίνει λιγότερα σκουπίδια στο σκουπιδοτενεκέ σας, πράγμα που είναι καλύτερο για το περιβάλλον.
Είναι επίσης σημαντικό να διαχωρίζετε τα σκουπίδια σας. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές για να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή σας.

Exclamtion mark
Πηγαίνετε τα ρούχα σας στο καθαριστήριο το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα λερωθούν. Με την πάροδο του χρόνου πολλοί λεκέδες στερεώνουν και γίνονται ανεξίτηλοι.
Exclamtion mark
Μην σιδερώνετε τα ρούχα που έχουν λεκέδες. Ο ατμός και γενικά η θερμοκρασία μπορεί να τους στερεώσουν και το καθάρισμα να είναι δύσκολο έως και αδύνατο.

Exclamtion mark Μην φέρνεται τα ρούχα σας σε επαφή με καλλυντικά, αποσμητικά κ.τ.λ.

Exclamtion mark Αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν καλά πριν ντυθείτε.

Μην ξεχνάτε...

Να ελέγχετε όλες τις τσέπες για να μη χαθούν αγαπημένα αντικείμενα αλλά και για να μη καταστρέψουν το ρούχο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού. Μερικά πράγματα, όπως ένα στυλό ή ένα γλυκό, μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα, αν αφεθούν μέσα.

Λεκές

Εάν γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας λεκές πάνω στο ρούχο που πηγαίνετε για να καθαριστεί, δείξτε το στο καθαριστήριο ακριβώς πού βρίσκεται.

Ελέγχετε την ετικέτα...

Να ελέγχετε πάντα την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το ρούχο είναι κατάλληλο για στεγνό καθάρισμα. Πολλά είδη από μαλλί, όπως ανγκορά μαλλί αρνιού και, δεν μπορεί να είναι στεγνό καθάρισμα, διότι τείνει να προκαλέσει συρρίκνωση.

Αερίζετε τα ρούχα

Ποτέ μην αποθηκεύετε τα ρούχα και ειδικά τα δερμάτινα σε σακούλες νάιλον κλεισμένες από παντού. Τα ρούχα πρέπει να αερίζονται.

 

 

Top